Vem rekryterar?

Ska du på en anställningsintervju? Vet du vem du kommer att möta? Vet du vilken roll personen har?

För att underlätta förberedelserna inför en rekrytering kommer jag här presentera de tre vanligaste rollerna som man möter i en rekrytering; en rekryteringskonsult, en HR-konsult eller en chef.

Rekryteringskonsulten
En rekryteringskonsult är oftast en person med stor erfarenhet av rekrytering. Du kommer således att utsättas för en väldigt professionell intervju. Rekryteringskonsulten jobbar på ett företag som är inhyrt av det företag du söker tjänsten på, just för att genomföra rekryteringen. Detta medför att hon är helt och hållet metodstyrd och fokuserar helt och hållet på kravprofilen hon fått från sin kund (din blivande chef). Hon har ingen möjlighet att påverka denna kravprofil, så oavsett hur bra intryck du ger henne under intervjun så kommer du inte gå vidare om du inte uppfyller kundens kravprofil. Rekryteringskonsultens mål är att hitta kandidater som kunden vill anställa, så att hon får skickat iväg sin faktura till kunden.

HR-konsulten
En HR-konsult är oftast en person med utbildning inom detta område. Även här möter du en professionell samtalare, även om hon "endast" genomför 3-5 rekryteringar/år. Hon arbetar på företaget där du söker tjänsten, men på en specifik personalavdelning. Hon har, likt rekryteringskonsulten, fått en kravprofil i sin hand inför rekryteringen. Hon är således också metodstyrd, men har ändå mer makt att väva in sin egen magkänsla i bedömningen. Hon är dock lojal till sin chef och till företagets policy, och kommer därför anställa någon som passar innanför dessa ramar. HR-konsultens mål är att så snabbt som möjligt bli klar med rekryteringsprocessen för att återgå till andra uppgifter, så som att ansvara för din framtida lön.

Chefen
En chef kan ha flera olika bakgrunder, men har på något sätt hamnat i toppen på företaget. Gällande samtalsmetodik och intervjuteknik är hon ofta självlärd, och således ofta inte lika professionell samtalare som de ovanstående två. Den största skillnaden är ändå att chefen är målstyrd istället för metodstyrd. Hon har makten över kravprofilen och anställer den hon anser verkar mest lämpad. Chefen vill tillgodose sina egna behov och har målet att hitta en så snabb lösning som möjligt på anställningsproblemet.

Vem ska du just möta?

s t a r t k l a r ?

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0