Förebilder

”Vad vill du bli när du blir stor?”

”- Som pappa”.

 

Sen du var liten har du hört att förebilder är något bra. Det var alltid lättare att referera till vem man ska bli som, istället för att benämna själva yrket. Ofta kanske för att många inte arbetar inom en tydlig yrkesbild utan har skapat sitt eget arbete. Tänk själv igenom folk i din närhet; hur många av dem har tydliga titlar och hur många är det lättare att svara ”hon jobbar med…”, istället för ”hon är…”.

 

Detta är en av anledningarna till att förebilder är bra, även i vuxen ålder. Man behöver inte uppfinna hjulet två gånger! Vet du vad du vill arbeta med, men känner att det är lite läskigt att skapa sin egen karriär, skapa ett eget arbete som egentligen inte har någon titel, som egentligen inte finns? Leta då istället efter någon som arbetar så som du vill arbeta! Använd ditt breda kontaktnät! Leta på nätet! Till slut finner du nog din förebild.

 

När du väl funnit personen som arbetar med det du vill arbeta med, fråga då henne hur hon kommit dit hon är idag. Vem är bättre att fråga än personen som själv har kommit dit du vill komma?

 

Sug åt dig idéer, ta tips och härma; varför göra det svårt för sig? Varför uppfinna hjulet två gånger? Självklart kommer du få göra jobbet själv, men du kommer ha en förebild att se upp till. Självklart kommer det vara fortsatt läsigt, men kunde hon så kan väl du?

 

s t a r t k l a r ?

 


Vad vill jag bli när jag blir stor?


Hur ska jag någonsin kunna komma fram till vad jag vill arbeta med?

 

Som studie- och yrkesvägledare möter jag givetvis denna fråga ofta. Dessvärre tror många att det är jag som har svaret. Självklart har jag inte det, utan svaret har du själv. Ibland behövs lite hjälp på traven för att rota fram det bara, och ofta behövs det en hel del tid och tankeprocesser.

 

Jag kan rekommendera att bolla sina tankar, drömmar och planer med en studie- och yrkesvägledare/karriärvägledare, men har du inte möjlighet till det så kan jag ge dig ett par tips som du kan gå igenom själv.

 

  • Skriv upp saker som du anser är viktiga i ett yrke. T.ex. Självständighet, samarbetsmöjligheter, utvecklingsmöjligheter, hög lön, arbetskamrater, att arbeta med människor eller att arbetet ligger inom en viss geografisk radie.
  • Tänk igenom att arbeten du någonsin haft. Vad i de tjänsterna vill du ha mer utav, vad vill du ha mindre utav? Utöka din lista.
  • Gå igenom alla drömyrken du någonsin haft. Vad i dem var det som lockade? Finns det komponenter du fortfarande eftersträvar? Lägg till på listan!
  • Ha gärna listan levande under en tid och fyll på den så snart du kommer på mer saker du anser viktiga i ett yrke.
  • Brainstorma sedan yrken med hjälp av listan du fått fram. Skriv upp alla yrken du kan komma på som passar in bland just dina kriterier. Ta en vän till hjälp om du vill.
  • Ta reda på mer om yrkena du får fram genom att läsa på och nätverka.

 

Lättare sagt än gjort, men jag är säker på att svaret finns inom dig!

…om det nu finns ett svar…

 

s t a r t k l a r ?

 


Ta vara på ditt nätverk


Har du tänkt på att alla du känner/har känt/kommer att känna ingår i ditt nätverk? Everyone! Todos! Alle! Kaikki! ALLA!

 

Personer jag möter som är i färd med att söka arbeten och utveckla sin karriär ser ofta endast personer relaterade till sitt tidigare arbetsliv som sitt närverk. Varför det? Varför begränsa sig med att söka där, när källorna är så ofantligt mycket fler? Vad är det som säger att din förra chef känner fler som känner någon som vet någon som behöver arbetskraft än att din egen moster gör det? Eller din surfinstruktör? Eller mannen i glasskiosken? Eller din frisör? Eller din systers arbetskamrat? Eller din bordskavaljer på senaste festen? Eller din dagisfröken från förr?

 

Sprid dina drömmar och stäng aldrig några dörrar. Försök arbeta bort ditt tunnelseende och se möjligheter istället för hinder.

 

Vad är det som säger att det inte är just din surfinstruktör som är länken till din framtida arbetsplats?


s t a r t k l a r ?

 


Skicka ansökningshandlingar via post eller e-post?



Jag har fått frågan huruvida det har någon betydelse om man väljer att skicka in sina ansökningshandlingar via post eller e-post. Om du har hittat ditt framtida jobb via en annons och där finns anvisningar så ska du självklart följa dessa. Finns det en annons, men inga anvisningar kan du ta tillfället i akt att ringa och fråga hur de vill ha det och samtidigt visa lite extra intresse. Finns det ingen annons så är det svårare.

 

Går vi inte allt för långt tillbaka i tiden var definitivt post det enda som gällde, även efter det att internet gjort sitt stora genombrott. Det ansågs inte lika fint att skicka e-post. Att det skulle vara ofint eller slarvigt att skicka e-post idag finns inte alls kvar, då e-post nu är det vanligaste kommunikationssättet. Av vissa arbetsgivare kan det dock anses vara en extra ansträngning, ett extra plus i kanten, att sända in sina ansökningshandlingar per post än idag. Å andra sidan kan det med all säkerhet anses som bökigt och omodernt av andra arbetsgivare att få brev på i brevlådan istället för i datorn där man har allt organiserat i mappar. Ska man rota fram en pärm då, eller vad gör man med den ansökan?

 

Som på så många andra frågor i karriärplanering blir svaret att du själv får välja. I brist på kunskap om hur arbetsgivaren vill ha det får du utgå ifrån hur du själv hade velat ha det i hennes situation. Skulle du föredra ett mail eller ett brev? ...eller ett av varje så att du själv sen kan välja?

 

s t a r t k l a r ?


Video-CV


Bild: elgiganten.se

Det senaste i rekryteringsvärlden är att det finns rekryterare som istället för ansökningshandlingar begär in videoinspelningar från de sökande. Den som söker en tjänst ska alltså filma sig själv och på ett säljande och övertygande sätt berätta om sig själv, sina erfarenheter, sina kunskaper, sina mål och varför de ska välja just henne till den här tjänsten. Precis som vanliga ansökningshandlingar, fast på video helt enkelt.

 

Än så länge är de gamla hederliga pappersformaten fortfarande överlägset mest förekommande, men det tåls att tänka på för att vara förberedd den dagen du blir tillfrågad att sända in ditt video-CV.

 

s t a r t k l a r ?


Praktisera!

Många känner ångest och oro när arbetssökandet går trögt. Detta är fullt förståeligt! Viktigt är dock att inte låta dessa känslor ta över. Blicka framåt! Vad kan du göra idag för att imorgon ska bli lite bättre?

 

Känner du att du har för lite arbetslivserfarenhet för att få jobben du söker? Eller har du för lite relevant arbetslivserfarenhet? Känner du att den onda cirkeln är igång då för lite arbetslivserfarenhet inte ger dig något jobb och utan nytt jobb får du ingen ny arbetslivserfarenhet? Moment 22?

 

Kan din lösning vara att praktisera? Att erbjuda sin arbetskraft gratis kan kännas nedvärderande och fel, men du väljer själv ditt synsätt och din attityd. Vänd på situationen och se det som att det är du som tjänar på detta. Och det gör du! 1) Du får erfarenheten. 2) Du visar framfötterna. 3) Du bygger på ditt nätverk.

 

Jag kan inte se någon som helst nackdel med att praktisera om alternativet är arbetslöshet. Kan du? Ut och sök!

 

s t a r t k l a r ?


Ditt CVs utseende

 

När du ska författa ditt CV bör du noga tänka igenom dess utseende. Tänk på att ditt CV ofta är ditt första intryck hos en rekryterare, och om det intrycket inte är bra får du ingen mer chans att visa upp dig. När du ska skriva ditt CV kan du börja med att titta på andras CVn (sök på nätet så hittar du flera) och få inspiration till din layout. När du sedan utformat din layout så som du vill ha den och fört in den texten/de meriterna du vill förmedla kan du gå igenom nedanstående checklista.

 

·         Har du valt en snygg layout som speglar dig själv?

·         Ser man tydligt vem CVt tillhör?

·         Är kontaktuppgifterna lätta att finna?

·         Är ditt CV lätt att överskåda?

·         Är rubrikerna synliga vid en första anblick?

·         Är rubrikerna talande?

·         Är underrubrikerna talande?

·         Går det snabbt att hitta vad man söker?

·         Står den viktigaste rubriken överst?

·         Står dina meriter i omvänd kronologisk ordning under respektive rubrik?

 

s t a r t k l a r ?


Se till att ha mer än alla andra

Väldigt vanligt bland arbetssökande är att tänka ”Jag har ju utbildat mig, varför får jag inget jobb?”. Svaret på den frågan är ganska enkel. En utbildning räcker inte. Anledningen till detta är även den ganska enkel. Om du söker en tjänst där en viss utbildning är ett krav, så kommer den absolut största delen av de sökande att ha just den utbildningen eller motsvarande. Då slår du (och alla andra med liknande utbildning) alltså ut resterande från tävlingen om tjänsten. Men sen då? När det bara är dem med liknande utbildningar kvar i processen. Vad ska då ta dig vidare, ett steg närmare en anställningsintervju? Jo, det du gjort utöver att studera. Extrajobb, engagemang, resor, föreningsliv, kontakter, extrakurser, you-name-it, är jätteviktigt!!

 

Var alert och skaffa dig det där lilla extra som gör att du tar dig längre än till första bortsållningen. Se till att du har det dem söker. Se till att du har mer än alla andra.

 

Lycka till!

 

s t a r t k l a r ?


Finn dina färdigheter

När du blivit kallad till en anställningsintervju är det A och O att förbereda sig. Du vet redan att rekryteraren kommer fråga alla möjliga frågor om dig, bland annat om dina färdigheter. Vad ska du svara? Vad har du för färdigheter egentligen?

 

Det är inte alltid så enkelt att rakt upp och ner rabbla upp sina färdigheter. Detta vet rekryteraren om och oftast ställer hon därför inte frågan rakt ut, utan nästlar in den i scenarion eller ber om exempel för att underlätta för dig. Ett bra sätt att förbereda sig inför en intervju är därför att hemma själv (eller med en annan person till hjälp) sätta sig in i sådana scenarion eller exemplifieringar. Svara på frågorna nedan:

 

  • Nämn en svårighet/ett problem du stått inför.
    Ex: Svårt att hantera situationen i knattelaget jag tränar, då barnens fokus flyttas när föräldrarna är närvarande.
  • Hur agerade du?
    Ex: Skickade ut lappar till föräldrarna om förslag på föräldrafri träningstid.
  • Vilka färdigheter använde du?
    Ex: Analyserande, initiativtagande, beslutsfattande, kommunicerande.
  • Vad blev nyttan för dig?
    Ex: Blev en bättre ledare, trivdes bättre.
  • Vad blev nyttan för företaget/organisationen?
    Ex: Barnen fokuserade bättre och hela laget gynnades.

 

Om du svarar på frågorna ett flertal gånger så har du fått fram flera av dina färdigheter som du sedan kan ta fram under anställningsintervjun.

 

 

På bilden: Midiortruppen, Varbergs GIF GF

s t a r t k l a r ?


Vad söker en arbetsgivare?

Alla arbetsgivare söker samma fem saker:

  • Kunskap
    - Att ha fakta och metoder - att veta hur.
  • Färdigheter
    - Att kunna utföra, i praktiken.
  • Förmåga
    - Att ha erfarenheter och förståelse
  • Vilja
    - Att ha rätt attityd, engagemang och mod.
  • Personlighet
    - Det unika i dig.


Se till att visa för din framtida arbetsgivare att just du har dessa fem komponenter.
Enkelt va?

s t a r t k l a r ?

 


RSS 2.0