Positiv osäkerhet

Är det alltid bäst att veta precis vad man vill?
Finns det någon fördel med att vara osäker inför sina framtidsval?

Finns det en risk att du får tunnelseende om du vet precis vad du vill?
Finns det en chans att du ser fler nya möjligheter om du inte gjort alla dina val än?

Finns det en risk att du missar chanser för att du inte ser dem när din blick är fast vid ett specifikt mål?
Finns det en chans att förslag dyker upp först när du är öppen för dem?


Visst är det jobbigt att inte veta vad man vill ibland, men försök vända din osäkerhet till något positivt och öppna ögonen för möjligheter. Jag påstår att det finns något som kallas positiv osäkerhet, två sammansatta citat får illustrera vad jag menar:

If you don’t know where you’re going, you’ll probably end up somewhere else” (Campbell).
If you always know where you’re going, you may never end up somewhere else” (Gelatt).


s t a r t k l a r ?

 


Var vill du arbeta?

Många lägger mycket tid på frågan; Vad vill jag arbeta med?
Lika mycket tid borde sedan läggas på frågan ; Var vill jag arbeta?

Att arbeta som säljare i textilbranschen är ett helt annat jobb än att arbeta som säljare i utbildningsbranschen.
Att arbeta som barnmorska på en ungdomsmottagning är ett helt annat jobb än att arbeta som barnmorska på BB.
Att arbeta som ekonom på en bank är ett helt annat jobb än att arbeta som ekonom på ett företag.
Att arbeta som socionom på en skola är ett helt annat jobb än att arbeta som socionom på socialtjänsten.
E.t.c.

Först när du vet var du vill jobba med det du vill jobba med kan en möjlig tjänst växa fram.
Bestäm dig för vad du vill. Sök inte jobb brett, sök smalt, men sök mycket!

s t a r t k l a r ?

 


Skriva ut referenser i ditt CV eller ej



Standard är att ha rubriken Referenser längst ner på sitt CV. Under denna rubrik kan du välja att rada upp dina referenser och deras kontaktuppgifter, alternativt att bara skriva att referenser finns och lämnas på begäran. Vilka är fördelarna med de olika alternativen?

Jag brukar rekommendera att om man har en eller ett par referenser som är mycket bättre än alla de andra, så ska man absolut skriva ut dessa direkt. Annars är risken att arbetsgivaren ringer dig och ber dig lämna telefonnumret till kontaktuppgifterna till ett ställe där referenserna inte är lika bra. Har man däremot lika bra referenser från alla tidigare anställningar så får man göra som man vill. - Den största fördelen med att inte skriva ut referenserna är att det kortar ner ditt CV, som ofta har en tendens att bli för långt. - Den största fördelen med att skriva ut referenserna är att det kan underlätta för rekryteraren ifall hon vill undersöka dig närmare.



s t a r t k l a r ?


Högskoleprovet




Du kan aldrig förlora något på att göra högskoleprovet (förutom de 350kr det kostar att anmäla sig). Dessvärre är det många som tror det. De tror att ens betyg från gymnasiet kan påverkas av ett dåligt resultat på högskoleprovet. Så är det inte. Högskoleprovet kan endast gynna dig. Och kom ihåg att det är ditt bästa resultat som räknas, om du skrivit provet flera gånger. Ett resultat sparas i fem år. Oftast är det ditt senaste resultat som är ditt bästa, eftersom träning som vi alla vet ger färdighet.

 

 

 

Hur tränar man då inför ett högskoleprov?

  • Gör övningsprov på Internet, om och om igen.
  • Gå igenom facit på gamla prov.
  • Läs böcker, för att få upp lästakten och utöka ordförrådet.
  • Läs även på engelska.
  • Ha för vana att slå upp ord du stöter på som du inte vet vad de betyder.
  • Ta fram dina gamla matteböcker och fräscha upp minnet.
  • Gör fler övningsprov på Internet. Gör dem gärna överdrivet många gånger.

 

s t a r t k l a r ?


Att ringa på en annons

 

Bild: elgiganten.se

Om du hittar en jobbannons som du finner intressant och verkligen vill satsa på, så ska du göra vad som står i din makt för att visa det. Att lägga ner mycket tid på att författa perfekta ansökningshandlingar är en självklarhet, men det finns saker du kan göra innan det.

 

I en annons står det vanligtvis telefonnummer ifall att du har någon fråga angående tjänsten i fråga. Att ringa det numret är ett väldigt bra förslag. Men innan dess ska du förbereda dig väl. Bygg upp relevanta frågor. Frågor som man absolut inte kan finna svaret på i annonsen eller på hemsidan. Frågorna ska absolut inte vara för många så att du blir tjatig, men tillräckligt många (eller en stor) för att du ska göra ett intryck. De får inte heller vara så irrelevanta att rekryteraren anser att det var en märklig sak att undra innan man fått tjänsten. Bäst är att ställa en fråga som visar på att du verkligen är intresserad, insatt i ämnet och även insatt i organisationen och dess hemsida. Visa att du har researchat lite extra och lagt manken till. Få det att låta som att du är helt på det klara med vad du vill arbeta med och att du nu undersöker om denna tjänst kanske faller in under ditt drömjobb. Skicka signaler om att du inte är desperat, utan en seriös sökande.

 

Var självklart noga med att presentera dig väl innan du lägger fram din/dina smarta fråga/or. Var även noga med att anteckna namnet på den du talar med, så att du sedan kan knyta an till ert samtal i dina ansökningshandlingar så att de minns dig och lägger dina handlingar i en speciell hög.

 

s t a r t k l a r ?


Fila på engelskan innan intervjun


Tjänster där språkkunskaper värderas högt blir bara fler och fler i takt med att vår arbetsmarknad blir mer och mer internationell. Språkkunskaper blir därför bara viktigare och viktigare i denna globaliseringens tid. Självklart är dessa efterfrågade kunskaper något som rekryteraren vill försäkra sig om när hon ska nyrekrytera.

 

Om du söker en tjänst där du vet att det kan komma värdesättas huruvida du är språkkunnig ska du givetvis uttrycka dina kunskaper tydlig i ditt CV. Tänk på hur du beskriver dina kunskaper (Vilka språk kan du? På vilken nivå behärskar du språken? Kan du både tala, skriva, läsa och förstå språken?) och på hur synliga dem är i ditt CV (Har du satt språkkunskaper som en egen rubrik? Hur högt upp har du satt rubriken?)?

 

När du sedan tagit dig ett steg längre i rekryteringsprocessen och det är dags att gå på anställningsintervju ska du vässa dina språkkunskaper. Färska upp ordförrådet som sitter långt bak i huvudet, och öva gärna dagarna innan så att du lätt kan byta språk. Det är nämligen ett vanligt förekommande drag hos rekryterare att byta språk mitt under intervjun för att lyssna in din nivå och samtidigt kolla av dina nerver. Det absolut i särklass vanligaste är självklart att hon byter till engelska, men har du tydligt framhävt stora kunskaper i något annat språk kan även dessa komma att testas. Better to be prepared!

 

s t a r t k l a r ?


Att svara på en annons


Om du funnit en annons på ditt drömjobb gäller det att skicka in en ansökan som passar perfekt till just den annonsen. När det kommer till att söka jobb på annons så kan du redan från början förbereda dig på hård konkurrens. Helst ska du ha sökt drömjobbet innan det läggs ut på en annons, för att slippa konkurrensen.

 

Men om annonsen väl är inne finns det inget mer du kan göra än att helt enkelt skicka in en så bra ansökan som möjligt för att skyffla ner konkurrenterna. Läs därför annonsen noga. Vilka formella meriter kräver de? Vilka egenskaper frågar de efter? Vad för person är det de söker?

 

När du sedan författar ditt CV och ditt säljbrev ska du få med alla dessa bitar. När det gäller de formella meriterna ska du visa dem tydligt i början av ditt CV, om du har dem. Om du inte har dem så ska du tydligt visa på saker som du själv tycker motsvarar deras krav och i texten sälja in den merit du istället har som minst lika bra.

När det gäller egenskaperna ska du definitivt få med allt de efterfrågar, men inte på ett genomskinligt sätt så att rekryteraren tror att du skriver med vissa egenskaper bara för att motsvara annonsen. Absolut förbjudet är att kopiera annonsens meningar! Nej, istället ska du lägga in information om dig själv som får dem att inse att du är rätt person. Slå gärna upp deras ord i en synonymordbok och använd dig utav synonymerna. Det viktiga är känslan du förmedlar. De ska själva få förstå att du är rätt person, istället för att du talar om för dem att du är det.

 

s t a r t k l a r ?

 


RSS 2.0