Val av studieort.

Om du bestämt dig för att studera, och bestämt vad du vill studera är nästa fråga var du vill studera.

 

 

När du kartlagt dina alternativ och ska välja studieort rekommenderar jag att du tänker igenom följande punkter:

  • Skiljer sig utbildningarna åt mellan de olika lärosätena? Har de några specialiteter?
  • Finns det olika inriktningar?
  • Skiljer sig examen? Får du samma bevis efter de olika utbildningarna?
  • Skiljer sig undervisningsformerna?
  • Skiljer sig examinationsformerna?
  • Har de olika utbildningarna olika hög status i din bransch?
  • Finns det möjlighet till vidare studier efter min utbildning?
  • Finns det arbetsmöjligheter på den ort jag valt?
  • Vilket språk vill jag studera på?
  • Kommer jag vilja resa hem till min hemstad ofta? Är det möjligt?
  • Är staden i övrigt intressant för mig?
  • Kan jag få utlopp för mina andra intressen i den nya staden?

 

Tänk på att det aldrig kan bli värre än att man får börja om från början, och då är man åtminstone en erfarenhet rikare.

 

s t a r t k l a r ?


Tänk positivt på din karriär

Att se lösningarna istället för problemen är bra i alla livets delar, så även i karriärplaneringen. Du väljer inte alltid vad som sker, men du väljer din attityd mot allt som sker. Du kan välja att gräva ner dig efter ett nederlag, eller välja att inse att misslyckanden är nödvändiga för personlig utveckling.

 

Varje gång du får ett NEJ från en rekryterare kommer du närmare ett JA.

 

s t a r t k l a r ?


Sanningsenligt CV?

Hur sanningsenlig måste man vara i sitt CV?

 

Frågan dyker upp titt som tätt, och jag tror att du måste låta ditt eget samvete besvara den. Jag tycker det är en självklarhet att man inte ska skriva saker som är ren lögn i sina ansökningshandlingar, men att inte säga hela sanningen är inte det samma som att ljuga… Att vrida och vända på orden lite så att meriter låter lite bättre och lite häftigare än vad de känns som är inte heller att ljuga…

 

Vanligt är att folk överdriver lite i sitt CV om sina färdigheter och kunskaper, som exempelvis att klämma i lite extra när man beskriver sina språkkunskaper eller datorkunskaper. Där anser jag att varje person får stå för sig och låta samvetet avgöra (glöm inte att det kan bli upp till bevis...).

 

MEN i mitt arbete har jag även stött på personer som ljugigt om rena pappersmeriter, som exempelvis att skriva att man har en examen som man inte har eller att man arbetat någonstans där man inte arbetat. Detta är en ren lögn som tar mindre än en halvminut att avslöja när rekryteraren ber om dina intyg eller referenser. Självklart kommer en sådan lögn endast leda till att man inte blir anställd, och kanske att man får dåligt rykte i hela branschen …och förhoppningsvis att man lärt sig en läxa.

 

Sist men inte minst vill jag självklart lobba för att varken ljuga eller överdriva i sitt CV. Om man själv ser brister i sina meriter, varför inte skaffa sig det man anser att man saknar?

 

s t a r t k l a r ?

 


Klädsel vid intervju

När du blivit kallad till en anställningsintervju är det viktigt hur du klär dig till denna. Rekryterarens första intryck kommer, precis som vid alla möten mellan människor, att bygga på ditt utseende.

Jag rekommenderar att du väljer kläder som passar in på arbetsplatsen, men som du samtidigt känner dig bekväm i och som speglar den du är. Det svenska ordet lagom passar bra in här, eftersom varken för uppklädd eller motsatsen är till din fördel. Ett intressant kuriosa är dock att starka färger ofta ger ett självsäkert intryck. Det känns överflödigt att skriva att kläderna alltid ska vara hela, rena och se välvårdade ut. Även att du ska ta av dig dina ytterkläder bör vara en självklarhet.

 

s t a r t k l a r ?


Vem rekryterar?

Ska du på en anställningsintervju? Vet du vem du kommer att möta? Vet du vilken roll personen har?

För att underlätta förberedelserna inför en rekrytering kommer jag här presentera de tre vanligaste rollerna som man möter i en rekrytering; en rekryteringskonsult, en HR-konsult eller en chef.

Rekryteringskonsulten
En rekryteringskonsult är oftast en person med stor erfarenhet av rekrytering. Du kommer således att utsättas för en väldigt professionell intervju. Rekryteringskonsulten jobbar på ett företag som är inhyrt av det företag du söker tjänsten på, just för att genomföra rekryteringen. Detta medför att hon är helt och hållet metodstyrd och fokuserar helt och hållet på kravprofilen hon fått från sin kund (din blivande chef). Hon har ingen möjlighet att påverka denna kravprofil, så oavsett hur bra intryck du ger henne under intervjun så kommer du inte gå vidare om du inte uppfyller kundens kravprofil. Rekryteringskonsultens mål är att hitta kandidater som kunden vill anställa, så att hon får skickat iväg sin faktura till kunden.

HR-konsulten
En HR-konsult är oftast en person med utbildning inom detta område. Även här möter du en professionell samtalare, även om hon "endast" genomför 3-5 rekryteringar/år. Hon arbetar på företaget där du söker tjänsten, men på en specifik personalavdelning. Hon har, likt rekryteringskonsulten, fått en kravprofil i sin hand inför rekryteringen. Hon är således också metodstyrd, men har ändå mer makt att väva in sin egen magkänsla i bedömningen. Hon är dock lojal till sin chef och till företagets policy, och kommer därför anställa någon som passar innanför dessa ramar. HR-konsultens mål är att så snabbt som möjligt bli klar med rekryteringsprocessen för att återgå till andra uppgifter, så som att ansvara för din framtida lön.

Chefen
En chef kan ha flera olika bakgrunder, men har på något sätt hamnat i toppen på företaget. Gällande samtalsmetodik och intervjuteknik är hon ofta självlärd, och således ofta inte lika professionell samtalare som de ovanstående två. Den största skillnaden är ändå att chefen är målstyrd istället för metodstyrd. Hon har makten över kravprofilen och anställer den hon anser verkar mest lämpad. Chefen vill tillgodose sina egna behov och har målet att hitta en så snabb lösning som möjligt på anställningsproblemet.

Vem ska du just möta?

s t a r t k l a r ?

 


Att fråga om lönen


Jag har fått många reaktioner och frågor på huruvida det är lämpligt eller ej att våga fråga om lönen under en första anställningsintervju. Som jag nämnde under inlägget ”Intervjutips – Under intervjun” står jag fast vid min åsikt att det oftast är lämpligt att fråga. Självklart ska du känna av klimatet och avgöra från gång till gång, men i allmänhet rekommenderar jag att frågan förs upp till bordet. Alla undrar.

För mig borde det vara självklart att du ska fråga om lönen om du undrar över den. Lika självklart borde det vara att inte fråga om lönen om du inte undrar över den. Men det sistnämnda är inte lika självklart för mig. Rekryteraren kommer nämligen med stor sannolikhet tro att du undrar men inte vågar fråga. Lönen var förr ett tabubelagt ämne som alla undrade över men ingen vågade fråga om. Som en stor rosa elefant mitt i rummet som den arbetssökande låtsades inte se, och som rekryteraren visste om att den arbetssökande låtsades inte se. Idag anser jag att vi har kommit en bit ifrån detta, och att våga fråga om den stora rosa elefanten visar på mod och framåtanda.

Alla undrar - vissa vågar fråga.


P.S. Vet man att man är med i en lång rekryteringsprocess, bör man kanske inte fråga vid första mötet, men man kan alltid nämna att man är intresserad av den punkten. Exempelvis genom att säga "Självklart undrar jag över lönenivån, men den diskussionen kan vi ta längre fram i processen". D.S.


s t a r t k l a r ?


Varför fritidsintressen i ditt CV?

Foto: Anna Birgerson

Många frågar sig vad fritidsintressen har i ditt CV att göra. I ett CV rabblar du ju upp dina meriter och erfarenheter, vad har fritidsintressen med det att göra?

 

Se det istället som att du i ditt CV delger saker din framtida arbetsgivare vill veta om dig. Arbetsgivaren vill veta vad hon får om hon väljer att anställa dig. Ingen vill köpa grisen i säcken…

 

Det finns två anledningar till varför en arbetsgivare är intresserad av att veta vad du gör på din fritid. Dels för att vad du gör på din fritid ofta är talande för hur du är som person. En arbetsgivare är alltid mån om att personalgruppen ska fungera dynamiskt så att organisationen går så bra som möjligt. Hon vill alltså ha in någon som passar in i gruppen och bidrar till ett bra klimat på personalfesterna och i fikarummet.

 

Den andra anledningen är desto större. Alla arbetsgivare är nämligen måna om att få in friska personer i sin organisation, både på en fysisk och på en psykisk nivå. En aktiv fritid, som gärna inkluderar sport, visar ofta på en fysisk hälsa. Att en person har olika intressen att syssla med efter arbetstid ger ofta arbetsgivare en signal om att den här personen inte kommer ta med sig jobbet hem och gå in i väggen.

 

Ha dessa anledningar i bakhuvudet när du formulerar dina fritidsintressen på ditt CV, om du väljer att ta med dem.


s t a r t k l a r ?


Skillnad på CV och meritförteckning

Skillnaden mellan CV och meritförteckning bör utredas. Vissa påstår att meritförteckning helt enkelt är det svenska namnet på ett CV. Detta påstående är inte sant. Ditt CV och din meritförteckning är två skilda dokument. Oftast är det ditt CV som efterfrågas, men ha en meritförteckning redo ifall en rekryterare önskar se den.



Meritförteckning är en kort överskådning av dina samtliga meriter.  Här uppradas allt du gjort i omvänd kronologisk ordning, utan luckor och utan närmare förklaringar. Detta dokument bör endast vara ett A4 långt.

CV, eller Curriculum Vitae, betyder levnadsteckning och är en mer beskrivande presentation av dina meriter. Här presenterar du bara det som du anser är en merit för det arbete du söker. Även CVt är en översikt, men en lite mer talande sådan. Här radar du inte bara upp dina meriter, utan du beskriver dem också. Konsten är att fatta sig kort, för även om ditt CV får vara längre än ett A4 så bör det hållas så kort som möjligt. Jag rekommenderar 1-3 A4.

 

s t a r t k l a r ?


Vad bör jag ha för löneanspråk?

När du är med i en urvalsprocess bör du vara förberedd på en förfrågan om ditt löneanspråk. Att svara att du inte har tänkt på lönen kommer få dig att framstå som en lögnare, eller ännu värre: en mes.

Att ha ett löneanspråk förberett är inte alltid enkelt. Speciellt inte om detta är ditt första steg in i en ny bransch. Du vill inte lägga dig för högt, då kanske du inte går vidare i processen. Du vill inte lägga dig för lågt, då kanske du får lägre lön än vad arbetsgivaren tänkt sig.

Du bör tänka på att din ingångslön kommer att spegla sig i alla framtida löner. Löner höjs oftast procentuellt, så ju högre lön du får från början, desto mer kommer den alltså höjas. Även om du byter arbete kan frågan om din förra lön komma att ställas, och den första lönenivån kommer således att förfölja dig. Därav är det viktigt att tänka igenom sitt löneanspråk väl.

 


Tips

  • Ring och rådfråga den fackförening som representerar din framtida profession.
  • Klicka in på lonestatistik.se och se efter vad andra i din roll har för lön.
  • Fråga personer du känner i branschen om råd.
  • Tänk för dig själv ut din minimilön i förväg, så att du inte under intervjuns nervositet går med på vad som helst.

s t a r t k l a r ?

 


Att skriva ansökan


Do's:

  1. Rikta ditt brev mot ett specifikt arbete. Skriv således ett nytt brev för varje ansökan.
  2. Välj en säljande rubrik.
  3. Väck intresse genom en bra inledning.
  4. Skriv den mest intressanta informationen längst upp, så som någon personlig egenskap eller erfarenhet som kommer få läsaren att fastna för dig.
  5. Fatta dig kort. Utelämna allt som inte är av högsta relevans.
  6. Berätta varför de ska anställa just dig, vad du kan tillföra.
  7. Berätta vad du har gjort, men fokusera än mer på vad du vill göra i företaget.
  8. Svara på annonsen, om sådan finns. Återanvänd deras ord diskret.
  9. Väv in dina goda egenskaper i texten, följt av exemplifieringar eller definitioner.
  10. Berätta gärna något speciellt om dig, något som får dem att minnas dig.
  11. Avsluta positivt och självsäkert, t.ex. genom att erbjuda dig att berätta mer om dig själv under en intervju. Tro att du kommer få jobbet
  12. Var petig med layouten. Säljbrevet ska vara lättläst och snyggt. Använd radavstånd och dela in texten i stycken.
  13. Ta ställning till om du vill ha med ett foto eller ej. Välj foto med eftertanke i så fall.
  14. Skriv max ett A4.
  15. Skriv under.
  16. Låt någon korrekturläsa och tycka till.


Don't's:

  1. Återanvänd inte säljbrev du skickat till andra arbetsgivare. Använd gärna samma mall dock.
  2. Upprepa inte det som står i ditt CV eller meritförteckning.
  3. Glöm inte dina kontaktuppgifter.
  4. Rabbla inte upp dina goda egenskaper på en lång rad.
  5. Inled inte varje mening på samma sätt. Variera ditt språk.
  6. Använd inga negativa ord, så som problem eller hinder.
  7. Undvik klyschor och standardfraser.
  8. Skriv inte samma som alla andra.


s t a r t k l a r ?


RSS 2.0